Har du lyst på lokale grønnsaker rett fra jorda produsert med omsorg for liv?

Vi har fyllt opp andeler i vår andelshage for sesongen 2022, men du kan fortsatt handle overskuddsgrønnsaker fra oss gjennom sesongen i vår gårdsbutikk, gjennom REKO og kanskje til og med i lokale butikker; såfremt avlingene blir store nok  =)

Holt Gård Andels og Markedshage


Om du allerede skulle ønske å bli med neste sesong er det bare å sende en mail til [email protected] med det samme, så får du informasjon så snart vi åpner opp for flere =)  De gikk fort unna i år!


Er du andelshaver og lurer på hva du kan høste i hagen nå, klikk deg inn her da vel: Høsteliste


 Om årets opplegg:

En stor andel er altså beregnet for ca 2 voksne med eventuelle barn fra slutten av Juni frem til slutten av Desember.

De små andelene tilsvarer ca 50% av en stor andel.

 

Vi vil starte sesongen med å prøve oss på litt asiasalat som etterfølges av vanlig salat, spinat, reddik og dill. Knutekål, palmekål, mangold, fennikel vårløk og sukkererter følger tett på. Vi vil gå for at det skal være salat og sukkererter å høste gjennom hele sommeren samt to hold med knutekål.


En stor andel:

-       Ca 15 kg Friskt og blandet

Asiasalat, Salat, Spinat, Reddik, Dill, Mangold, Fennikel, Sukkererter, Tomater, Basilikum, Agurk, Chili og Paprika

-       Ca 20 kg Løkvekster

Vårløk. Hvitløk, Kepaløk, Rødløk og Purre

-       Ca 20 kg Kålvekster

Knutekål, Nepe, Brokkoli, Blomkål, Romanesco, Savoykål, Rød spisskål, Kålrot, Hodekål, Rødkål, Rosenkål, Kinakål og Vinterreddik

-       Ca 15 kg Gresskar

Hokaido, Squash og Sylteagurk

-       Ca 20 kg Skjermplanter

Gulrot, Pastinakk, Sellerirot, Stangselleri og Persillerot

-       Ca 10 kg Bønner, Rødbeter og Mais

-       Ca 20 kg Poteter

Kanskje også noen søtpoteter!?


Vi vil også plante blomster slik at både insekter og dere andelshavere kan få nyte prakten og duften før dere eventuelt plukker med dere noen buketter når dere er innom =)

 

Dette vil innebære ca 120 kg grønnsaker dersom sesongen slår til


I tillegg vil dere motta gode oppskrifter og tips til hvordan noen av de ulike vekstene kan benyttes av vår godeste venninne Kia Vulgaris. Hun har allerede mange års erfaring med å tilberede de herligste retter basert på lokale og sunne råvarer, og noen kjenner henne sikkert igjen fra tv-programmet «Masterchef» hvor hun var en herlig representant for Gode Matvalg!

Hun kommer også til å holde ulike workshops på gården gjennom sesongen, så det er bare å følge med!!Dugnad

Dere kan velge om dere vil være med på dugnader eller ikke.

Vi ønsker først og fremst deltakelse på fellesdugnader for å effektivisere instruksjonene og få hjelp når det behøves mest. Datoene for disse vil imidlertid bli satt fortløpende, men de vil i hovedsak konsentreres til slutten av mai til slutten av juni, som er den mest intense utplantings- og lukingsperioden, og til september-oktober hvor behovet for opptak og høsting er størst.

Disse dagene vil det bli servert felleslunsj og hver dugnadsdag vil regnes som ca 3 timer intensivt arbeid da det sosiale også er en viktig del av opplevelsen =)

 

Dere er selvfølgelig også hjertelig velkomne til å bidra med dugnad utenom disse dagene, og da vil arbeidsoppgaver være beskrevet i ukentlige «Høstemeldinger» dere vil få tilsendt pr mail.


Priser for 2022 er:

Liten Andel:

Med 6 timer dugnad       2.800,-

Uten dugnad                  3.300,-

 

Stor Andel:

Med 6 timer dugnad       4.400,-

Uten dugnad                  4.900,-

 

Ved utlevering på REKO-ring kommer det et ekstra gebyr =)

 

*Hva er REKO

REKO står for Rettferdig Konsum og er en markedsmodell som sikrer direkte kontakt mellom forbruker og produsent. Lokale produsenter deler hva de tilbyr i en egen Facebook-gruppe for sin REKO-ring. Forbrukere kan bestille varene av de ulike produsentene i kommentarfeltene og utleveringene foregår samtidig, oftest på det samme angitte stedet og tidspunktet hver andre eller hver uke; som et pop-up marked=)

Bærekraftige valg blir på denne måten enklere tatt gjennom at forbrukerne møter produsentene direkte og får mulighet til å spørre om produksjonen og produksjonsforhold og dermed bedre kjenne matens opprinnelse. Løsningen støtter lokal produksjon som tar hensyn til miljø, gjør at reklame reduseres, mindre emballasje blir brukt og at produsentene får en mer rettferdig provisjon. Samtidig får produsenter møte kundene sine og motta direkte tilbakemelding og utviklingsidéer fra dem.

- Vi ser dette som en gunstig arena for utlevering av grønnsakene da vi ønsker også å selge flere av gårdens produkter her =) Kanskje dere også kommer til å benytte anledningen til å handle flere godsaker - både fra oss og andre lokale produsenter!?

 

Vi har nemlig planlagt med å produsere et overskudd av de fleste grønnsaker; både for å få vekstskifte-kabalen til å gå opp, men også fordi vi ønsker å selge grønnsaker på disse REKO-ringene og til interesserte restauranter for å få en mer økonomisk bærekraft inn i driften.


Dette fører i sin tur til at det er en større sikkerhet for at hver andel får de grønnsakene vi forespeiler;

Blir det en uheldig sesong værmessig med mindre avlinger vil vi først og fremst prioritere slik at andelene får det de skal ha før vi selger det som eventuelt blir til overs =)

 

Andelslandbruk med mindre risiko = SANT!


 Tusen Takk til alle som vil være med å støtte opp om vår visjon:


"Å være med på å skape en helhetlig sunn fremtid ved å produsere-, formidle kunnskap om- og distibuere grønnsaker, frukt og bær i et evighets-perspektiv"

 


Ønsker dere alle uansett en fantastisk sesong,

Så gledes det stort til det Store Grønne Eventyret som venter oss i Hagen på Holt Gård :D


Alt Godt,

Anders Fossland og Martin Lefsaker i "Hagen på Holt Gård DA"Lik oss gjerne på Facebook og Instagram


Traktor og potetrenner

Foto: Nick Johannesen